CİLDİMİZ VE SONBAHAR!

Yazın güneşin etkisiyle bronzlaşmış (kurumuş ve nemi azalmış) deri sonbaharın etkisiyle matlaşmaya ve sağlıksız görünmeye başlar. Sonbaharda sıcaklıktaki ani oynamalar ve soğumalar derinin savunma mekanizmalarını azaltır. Ayrıca yaşla birlikte kullanılan ilaçlar, hava kirliliği, geçirilen rahatsızlıklar ve güneş ışınları da ciltte olumsuz etkilere yol açar.

Deriye esnekliğini ve bütünlüğünü sağlayan suyun derideki oranı %10’un üzerinde olmalıdır. Derideki su içeriği azalırsa deride kuruluk meydana gelir. Bunun sonucunda da pullanma, çatlama, egzema gibi deri hastalıkları oluşabilir. Yazın sıcak ve güneş etkisiyle, sonbaharda ise hava anormallikleri ile derinin bozulan bu fonksiyonlarını geri getirmek için uygun nemlendiricilerle derinin nemi sağlanmalıdır.

Nemlendiriciler derinin üst tabakasının su içeriğinin artmasını ya da uygun seviyelerde tutulmasını amaçlayan bileşiklerdir. Nemlendiricilerin içeriğinde antioksidanlar, büyüme faktörleri, proteinler, güneşten koruma faktörleri vb. gibi ayrıca başka fonksiyonları olan ürünler de olabilir.

Nemlendiriciler deriyi kapatıp su kaybını azaltırlar ve çevre dokudan su çekme yoluyla deriyi yumuşatarak etki gösterirler. Nemlendiriciler mutlaka temizlenmiş deriye uygulanmalıdır ve deri kurudukça mutlaka tekrarlanmalıdır.

Serbest oksijen radikalleri, derideki kollajen ve elastin gibi yapı taşlarının kalıcı yıkımından sorumlu ve yaşlanmanın ana nedeni kabul edilen moleküllerdir. Nemlendiricilerin içindeki antioksidanlar ise bu moleküllerin etkilerini azaltarak deri hasarını azaltırlar.

Antioksidanlar derimiz için çok değerlidir ve birçok meyve ve sebze ile alınabilirler.

Belli başlı antioksidanlar ve etkileri :

  • C vitamini : Vücutta sentezlenmez, dışarıdan alınmalıdır. Antioksidan özelliğinin dışında, yara iyileşmesinde ve kollajen sentezinde önemli rol oynar. Ayrıca kırışıklık oluşumunu da önler.
  • E vitamini : Hem antioksidan hem de nemlendirici özelliği vardır. Etkinliği C vitamini ile beraber kullanıldığında artar.
  • A vitamini ve türevleri olan retinoidler : Antioksidan özelliklerinin yanı sıra, yara iyileşmesini arttırırlar. Ayrıca yaşlanma karşıtı etkileri de vardır.
  • Beta karoten : A vitamini öncü maddesidir. “Anti-aging” etkileri vardır.
  • Alfa karoten : Domateste bolca bulunan bir antioksidandır. Hücre tamir mekanizmasında da rol alır.
  • Koenzim Q10 : UV ışınları hasarına karşı korur. Kollajen uyarımı ile yaşlanma karşıtı etkileri vardır.
  • Diğer antioksidanlar : Çinko, selenyum…

Sonbahar aylarında cilt bakımı için yapabileceklerimiz :

  • Nem kazandırmak için yapabileceğimiz en iyi bakım uygulaması buhar banyosudur. Buhar banyosu için kaynattığımız suya atacağımız nane yaprakları cildimize nefes aldırır ve nemlenmesi kolaylaşır.
  • Cilt temizliği için, iki haftada bir cildimize kil maskesi uygulayarak, ölü deriden kurtulmasını sağlayabiliriz. Bu temizliği çok sık yaparsak cildimize zarar verebiliriz.
  • Yüzümüzü soğuk su yerine ılık su ile yıkayarak, soğuk havanın etkisinden daha çok korumuş oluruz.

Antibiyotiksiz, sağlıklı günler dileğiyle…

Dr. Burak Fahri Özçelik